ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
AKADEMİK PERSONEL ATAMA VE YÜKSELTME KRİTER KOMİSYONU YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – Bu Yönerge’nin amacı; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde kurulan Akademik Personel Atama ve Yükseltme Kriter Komisyonunun teşkiline, görevlerine ve çalışmasına dair usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - Bu Yönerge, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Akademik Personel Atama ve Yükseltme Kriter Komisyonunun teşkiline, görevlerine ve çalışmasına dair usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – Yükseköğretim Kanununun 14. maddesi ile 12 Haziran 2018 tarih ve 30449 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nin 3’ncü maddesinin (b) fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – Bu Yönerge’de geçen:
a)Alt Komisyon: Akademik Personel Atama ve Yükseltme Kriter Komisyonu içinden ilgili kadro ilanına başvuran adaylar için Komisyon tarafından belirlenen 3 (üç) üyeyi,
b)Başkan: Akademik Personel Atama ve Yükseltme Kriter Komisyon Başkanını,
c)Birim: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi akademik birimlerini,
ç)Birim komisyonu: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi akademik birimlerinde oluşturulacak kriter komisyonlarını,
d) Etik Kurul: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu, Sağlık Bilimleri Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu ile Fen ve Mühendislik Bilimleri Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulunu,
e)Kriter: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadrolarına Başvuru, Görev Süresi Uzatımı, Atanma Ve Yükseltilme Kriterleri’ni,
f)Komisyon: Akademik Personel Atama ve Yükseltme Kriter Komisyonunu,
g)Rektör: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü’nü,
ğ)Senato: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosunu,
h)ÜAK: Üniversitelerarası Kurulu,
ı)Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini,
i)Üye: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Akademik Atama ve Yükseltme Kriter Komisyon Üyesini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Komisyonun Teşkili, Görev ve Yetkileri Komisyonun teşkili
MADDE 5 – (1) (Değişik: Senato K.-06/07/2023-08/03) Komisyon, Üniversite için ilan olunan profesör ve doçent kadrolarına başvuran adayların başvurularının değerlendirilmesi amacıyla Rektör tarafından görevlendirilen Rektör Yardımcısı Başkanlığında, ÜAK tarafından belirlenen temel alanlar dikkate alarak Senato tarafından belirlenecek 10 profesör unvanına sahip öğretim üyesinden oluşur, ”
(2) (Değişik: Senato K.-06/07/2023-08/03) Komisyonun sekreteryasını Personel Daire Başkanlığı yürütür.
(3)Komisyon üyelerinin görev süresi 2 (iki) yıldır. Görev süresi biten üye aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden herhangi bir nedenle ayrılan üyenin yerine aynı usulle kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilir.
(4)Komisyon üyeleri arasında, eğer adayın atama/yükseltme için başvuruda bulunduğu ilgili anabilim dalından üye mevcut veya yeterli değilse, ilgili bilim dalını temsilen komisyon tarafından görevlendirme yapılır.
(5)Doktor öğretim üyesi kadroları için akademik personel atama ve yükseltme kriter komisyonu Üniversitenin ilgili birimin dekan veya müdürü tarafından görevlendirilen en az 3 (üç) doçent veya profesör üyeden oluşur. Komisyon üyelerinin görev süresi 2 (iki) yıldır. Görev süresi biten üye dekan veya müdür tarafından tekrar görevlendirilebilir. Süresi bitmeden herhangi bir nedenle ayrılan üyenin yerine aynı usulle kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilir. Yeterli sayıda doçent veya profesör bulunmayan birimlerde üyeler diğer akademik birimlerden Rektör tarafından görevlendirilebilir.
(6)Komisyon, ÜAK tarafından belirlenen temel alanlar kapsamında doçent ve profesör adaylarının başvurularının değerlendirilmesi amacıyla üyeler arasından seçilecek alt komisyon oluşturabilir.
Komisyonun görev ve yetkileri
MADDE 6 - (1) Komisyon, Üniversite birimleri için ilan edilen profesör ve doçent kadrolarına başvuran adayların başvuru dosyalarında yer alan bilimsel çalışmalarının ve belgeledikleri diğer akademik faaliyetlerinin Kriterlere göre, sadece nicel açıdan, ön değerlendirmesini yapar.
(2)Doktor öğretim üyesi kadrolarına ilk defa veya yeniden atanmak üzere başvuran adaylara ilişkin değerlendirme, Kriterlerde belirtilen koşulları sağlayıp sağlamadıklarına göre ilgili birim komisyonları tarafından gerçekleştirilir.
(3)İlan edilen profesör ve doçent kadrolarına başvuran adayların, Üniversite tarafından belirlenen Kriterleri sağlayıp, sağlamadıkları Komisyon tarafından değerlendirilir.
(4)Kriterleri sağlamayan başvurular reddedilir. Başvurusu reddedilen aday veya adaylarla ilgili jüri oluşturulmaz ve dosyaları jüri değerlendirilmesine gönderilmez.
(5)Komisyon aynı zamanda kriterlerin güncellenmesi ve gerekli değişikliklerin yapılması görevini de yürütür. Kriterlerde değişiklik yapılması halinde yeni kriterler Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı onayına gönderilir.
a) Ek fıkra: (07.12.2023 20/02 sayılı Senato Kararı) Komisyon gerekli gördüğü hallerde, akademik personel atama ve yükseltme kriterlerini belirleme çalışmalarını yürütmek üzere alt komisyon oluşturur. Alt komisyon 5 psofesör, 3 doçent ve 1 doktor öğretim üyesinden oluşmak üzere 9 kişiden oluşur. Alt komisyon üyeleri hazırlamış oldukları raporları kriter komisyonuna sunar.
(6) Komisyon, değerlendirme için belirlenen 15 (on beş) günlük süre zarfında gerekli gördüğü veya tereddütte düştüğü durumlarda ilgili adayın başvurusunda belirttiği iletişim adresleri yoluyla irtibata geçerek değerlendirmeye ilişkin bilgi ve belge talep eder. Talep edilen belgelerin en geç 7 (yedi) gün içerisinde ilgili komisyona iletilmesi gerekmektedir. İlgili süre zarfında iletilmeyen belgeler değerlendirmeye alınmaz. Ayrıca, birim komisyonu tarafından istenen belgeler aday tarafından Komisyona iletilmediği takdirde, itiraz aşamasında da değerlendirmeye alınmaz.
(7)Komisyon veya birim komisyonları kararlarına karşı itiraz edilmesi halinde, itirazlar Komisyon veya ilgili birim komisyonları tarafından 7 (yedi) gün içerisinde değerlendirilir ve karara bağlanır.
(8)Birim komisyonları gerekli hallerde herhangi bir başvuru dosyası ile ilgili görüş almak üzere dosya/dosyaları Komisyona gönderebilir. Bu durumda, birim komisyonları, Komisyon tarafından verilecek görüşü dikkate alarak hazırlayacakları raporu ilgili birime gönderir.
(9) (Değişik: Senato K.-14/10/2022-17/05) Kadroya başvuran herhangi bir adayın başvurusunda bulunan eserleri hakkında etik ihlal bulunduğu iddiası ile başlatılmış bir inceleme veya soruşturma olması durumunda, etik ihlal iddiasına ilişkin inceleme ya da soruşturma sonuçlandırıldıktan sonra, Rektör tarafından atanma sürecinin devamına veya sonlandırılmasına karar verilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Komisyonun Çalışma Usulü Komisyonun çalışma biçimi
MADDE 7 – (1) Komisyon, Rektörlük tarafından ilan edilen kadrolara ilişkin belirtilen başvuru süreci tamamlandıktan sonra veya Başkanın çağrısı üzerine ayda bir kez toplanır. Toplantı günü, saati ve gündemi toplantıdan önce üyelere Başkan tarafından bildirilir. Gündemde görüşülecek konulara ilişkin bilgi ve belgeler üyelere iletilir.
(2) Komisyon, gerekli görülen hallerde Başkan tarafından olağanüstü gündem ile toplantıya çağrılabilir.
Toplantı ve karar alma usulü
MADDE 8 - (1) Komisyon üyelerin salt çoğunluğunun katılımıyla toplanır. Kararları toplantıya katılanların çoğunluğu ile alır. Oyların eşit olması durumunda Başkanın oyu yönünde karar alınır.
(2) Üyeler, kendileri veya başvuran adaylarla ilgili 3’üncü dereceye kadar kan bağı veya sıhri akrabalık/adli veya idari inceleme veya soruşturmalara yansımış husumet, ortak yayın vb. durumlar var ise ilgili gündem maddelerine ilişkin müzakerelere katılamaz ve oy kullanamazlar.
(3)Toplantı kapalı usulde yapılır. Üyeler, inceleme konusu dosyaların içeriğini komisyon toplantısı dışında başkaları ile tartışamaz ve dosyaların içeriği hakkında bilgi veremez.
(4)Komisyon gerekli gördüğü durumlarda ilgili kişileri toplantıda dinlemek üzere davet edebilir, Üniversite içinden veya dışından üçüncü kişi/kurumların bilgisine başvurabilir.
(5)Kadroya başvuran tüm adayların başvuru dosyaları komisyon üyeleri tarafından belirlenecek ve ortak 3 (üç) üyeden oluşacak alt komisyon tarafından incelenir. Alt komisyon üyesi her bir adaya ilişkin kişisel değerlendirme raporunu hazırlar ve alt komisyon tarafından düzenlenecek nihai sonuç raporu Komisyona sunulur.
(6)Alt komisyon tarafından sunulan rapor sonucunda alınacak karar, gerekçeleri ile birlikte yazılarak, toplantıya katılan üyelerin tamamı tarafından imzalanır. Karşı oy kullanan üyeler, karara katılmama gerekçelerini karara ekleyebilirler.
(7) Komisyon, profesör ve doçent kadrolarına yapılan başvuruların Kriterlere uygun olup olmadığını belirten değerlendirme raporu hazırlar ve Personel Daire Başkanlığına iletir.
(8)Komisyon kararları tespit niteliğindedir. Kararlar hakkında her türlü işlem Rektörlük tarafından yapılır.
Gizlilik ve Saklama
MADDE 9 – (1)Komisyon tarafından yapılan inceleme ve değerlendirmelerin tüm süreçleri gizlilik esasına uygun olarak yürütülür. Komisyon tarafından incelenen ve değerlendirilen başvurulardaki belgelerin gizliliğinin ve güvenliğinin sağlanmasından tüm Komisyon üyeleri sorumludur.
(2)Komisyonun inceleme ve değerlendirme dosyası, içindeki tüm belgeler ve yazışma örnekleri ile birlikte süresiz saklanır.
(3)Komisyon, inceleme ve değerlendirme sırasında gerekli görüldüğünde, başka kurum ve kuruluşlarla yapılması gereken yazışmaları Rektörlük aracılığı ile yapar.
"GEÇİCİ MADDE 1- (Senato K.-06/07/2023-08/03) (1) 24.02.2022 tarihli ve 03/12 no.lu Üniversitemiz Senato Kararı ile yürürlüğe konulan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Akademik Personel Atamave Yükseltme Kriter Komisyonu Yönergesinin 5’inci maddesine göre görevlendirilen Akademik Personel Atama ve Yükseltme Kriter Komisyonu üyelerinin görev süresi bu Yönerge Senatoda kabul edildiği tarihte sona erer.”
Yürürlük
MADDE 10 - (1)Bu Yönerge Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu tarafından Kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11 - (1)Bu Yönerge hükümlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü yürütür.