Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Personel Daire Başkanlığı

ÇOMÜ Ders Görevlendirmesi ve Ek Ders Ücreti Ödemelerine İlişkin Usul ve Esasları Hakkında Yönerge

.

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ

DERS GÖREVLENDİRMESİ VE EK DERS ÜCRETİ ÖDEMELERİNE İLİŞKİN

USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 - (1) Bu Yönerge’nin amacı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin tüm birimlerinde okutulan dersleri yürütmek amacıyla yapılacak görevlendirme ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde görev yapan öğretim elemanlarının yurt içinde ve dışında yürüteceği eğitim ve öğretim faaliyetleri ile üniversite dışından yapılacak görevlendirmelerde uygulanacak kuralları ve ek ders ücreti ödemelerinin usul ve esaslarını belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 - (1) Bu Yönerge, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde görev yapan öğretim elemanlarının yurt içi, yurt dışı eğitim ve öğretimde görevlendirmelerinde ve üniversiteye dışarıdan yapılacak ders görevlendirmelerinde uygulanacak kuralları ve ek ders ödeme esaslarını kapsar.

Dayanak

MADDE 3 - (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3’üncü maddesi, 14’üncü maddesinin b fıkrası, 18, 19, 20, 21, 31, 36, 40’ıncı maddeleri, Ek 26, Ek 27’nci maddeleri, 3843 Sayılı Kanun’un 10’uncu maddesi, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu 11’inci maddesi, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Kararları ve Lisansüstü Eğitim-Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliği hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönerge’de geçen;

a) Anabilim Dalı / Anasanat Dalı Kurulu: Anabilim veya anasanat dalı kurulu, bilim veya sanat dalı başkanlarından oluşan kurulu; anabilim veya anasanat dalının, yalnız bir bilim veya sanat dalını kapsadığı durumlarda, anabilim veya anasanat dalı kurulu bütün öğretim üyelerinden ve öğretim görevlilerinden oluşan kurulu,

b)Birim: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine bağlı fakülte / enstitü / yüksekokul /meslek yüksekokulu / konservatuarını,

c) Bölüm Kurulu: Tek anabilim veya anasanat dalı bulunan bölümlerde bölüm başkanının başkanlığında o bölümdeki tüm öğretim üyeleri ve öğretim görevlilerinden birden fazla anabilim veya anasanat dalı bulunan bölümlerde ise bölüm başkan yardımcıları ile anabilim veya anasanat dalı başkanlarından oluşan kurulu,

ç) Dekan: İlgili fakültenin dekanını,

d) Müdür: Enstitü/konservatuar/meslek yüksekokulu/yüksekokul müdürünü,

e) Öğretim üyeleri: Yükseköğretim kurumlarında görevli profesör, doçent ve doktor öğretim üyelerini, 

f) Öğretim görevlisi: Yükseköğretim kurumlarında okutulan dersleri vermek, uygulama yapmak veya yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanını,

g) Öğretim elemanı: Yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerini, ğ) Rektör: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörünü,

h) Rektörlük: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü’nü,

ı) Senato: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosunu,

i) Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini,

j) Üniversite Yönetim Kurulu: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yönetim Kurulunu ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Ders Görevlendirmeleri ve Ek Ders Ücreti

Ders görevlendirmeleri

 

MADDE 5 - (1) Bir birimde veya Rektörlüğe bağlı bölümlerde; ilgili yarıyılda/yılda açılacak derslerin hangi öğretim elemanları tarafından verileceği anabilim/ana sanat dalı kurulları ve bölüm kurullarının önerileri doğrultusunda ilgili yönetim kurullarında kararlaştırılır.

(2) Görevlendirme teklifleri güz yarıyılları için temmuz ayı sonuna, bahar yarıyılları için en geç aralık ayı sonu itibariyle tamamlanıp dekanlık/müdürlük, rektörlüğe bağlı bölümlerde bölüm başkanlığı tarafından ek ders ücreti ödemelerinde kullanılmak üzere Rektörlüğe gönderilmelidir.

(3) Önlisans ve lisans programlarında derslerin şubeler halinde yapılmasına karar verildiğinde bu dersi veren öğretim elemanlarına dersin öğretim programındaki haftalık teorik ve uygulama saati ders yükü olarak uygulanır.

(4) Ortak zorunlu dersleri vermekle yükümlü olan ve okutman kadrosunda görev yapmakta iken öğretim görevlisi kadrosuna atanmış sayılanlar, 2547 sayılı Kanun’un 31’nci maddesinde bulunan hükümler doğrultusunda, ders verecek kadrolu öğretim üyesi ve öğretim görevlisi bulunmayan önlisans, lisans eğitim derslerine, ders saati ücreti karşılığında dışarıdan öğretim görevlisinin görevlendirilmesi yerine, söz konusu dersleri verebilecek bilgi ve uzmanlığa sahip olmaları şartıyla görevlendirilebilir. Lisansüstü düzeydeki derslerin öğretim üyeleri tarafından verilmesi esastır.

(5) Uzman kadrosunda görev yapmakta iken öğretim görevlisi kadrosuna atanmış sayılan, yükseköğretim kurumlarının uygulamalı birimlerinde görev yapan öğretim görevlileri için ders yükü aranmaz ve bunlara ek ders ücreti ödenmez. Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olanlar, uygulamalı birimlerde görev yapan öğretim görevlilerine talepleri üzerine bağlı bulundukları bölüm ve Yönetim Kurulunun önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulunun uygun görmesi halinde ders görevi verilebilir. Bu şekilde ders görevi verilen uygulamalı birimlerde görev yapan öğretim görevlileri ile araştırma görevlilerine haftada on iki (12) saati aşan ders görevleri için haftada on (10) saate kadar ek ders ücreti ile sınav ücreti ödenir.

(6) Araştırma görevlisi ile öğretim görevlisi kadrosunda bulunmakla birlikte doçent unvanını almış olan öğretim elemanları lisansüstü dersi verebilir ve tez danışmanlığı yapabilirler. Bu durumda ek ders ödemeleri doçent unvanı için öngörülen gösterge esas alınarak ödenir.

(7) Ders görevlendirmesinde, derslerin öğretim elemanlarına dengeli bir şekilde dağılımı esastır. Derslerin öğretim elemanlarına dağıtımı; anabilim dalı içi, bölüm içi, birim içi, Üniversite içi, yükseköğretim kurumları ve diğer kurum/kuruluşlar şeklindeki öncelik sıralamasına göre yapılır. İhtiyacın buna rağmen karşılanamaması durumunda ilgili dersi verebilecek, alanında uzman en az yüksek lisans mezunu olan biri görevlendirilebilir.

(8) Öğretim elemanı, zorunlu ders yükünü öncelikle önlisans ve lisans eğitimi dersleri olmak üzere görev yapmakta olduğu anabilim dalı dersleri veya bölüm dersleri veya birimdeki diğer bölümlerin derslerinde tamamlamalıdır. Bu konuda uygulamadan sorrumlu ön lisans ve lisans programlarının başkanlarıdır. Bu durumdan sonra gerekiyorsa diğer birimlerde veya lisansüstü eğitim derslerindn ders görevlendirilmesi yapılabilir.

(9) Öğretim elemanları, sorumlu oldukları derslerin Bologna Süreci kapsamında Ders İçerik Bilgilerini eksiksiz doldurmak, öğrencilerle bu içerik bilgilerini paylaşmak ve uygulamak zorundadır. Ders içerik bilgilerini “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bologna Bilgi Girişi Uygulama Esasları”na uygun doldurmayan öğretim elemanlarına ders görevlendirme onayı verilmez.

Üniversite dışından bir öğretim elemanının görevlendirilmesi

MADDE 6 - (1) Üniversite dışından bir öğretim elemanının görevlendirilmesinin yapılması için ilgili bölüm/anabilim dalı/anasanat dalı başkanlığı tarafından,

a) Yükseköğretim Kanunu’nun 31’inci maddesine göre, birimde ve Üniversitenin diğer birimlerinde öğretim elemanı bulunmaması veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim öğretim ve uygulamaları için öğretim görevlisi görevlendirilebilir. Üniversite veya bağlı birimlerinde ders verecek öğretim elemanına ihtiyaç olduğunda, birimin mevcut öğretim elemanları arasında zorunlu ders yükünü doldurmayan ve uzmanlık alanı o alana yakın olan öğretim elemanları görevlendirilir. Bölümde kadrolu öğretim elemanının zorunlu ders yükü dolmadan o alanda dışardan öğretim elemanı görevlendirilmesi yapılamaz.

b) Bu fıkranın a) bendindeki usule uygun görevlendirme yapılamadığı hallerde Üniversitenin konuyla ilgili diğer birimlerinden Yükseköğretim Kanunu’nun 40/a maddesi uyarınca görevlendirilebilecek öğretim elemanı bulunmaması halinde;

c) Lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlerde (rektörlüğe bağlı bölümler dâhil) ders vermek üzere başvuracak öğretim görevlisi adaylarının en az tezli yüksek lisans mezunu olması gerekir. Ancak Üniversitemizde verilen sanat, sanat eğitimi, gastronomi ve mutfak sanatları, sağlık hukuku, bilişim hukuku, hasta hakları, sağlıkta uygulama tebliği, enerji ve enerji alanındaki uygulamalar gibi alanlarda ders vermek üzere başvuracak öğretim görevlisi adaylarının en az tezli yüksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olup belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki (2) yıl tecrübeli olması gerekir.

ç) Meslek Yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanıyla doğrudan ilgili lisans mezuniyeti bulunmayan alanlardaki programların derslerini vermek üzere başvuracak adayların tezli yüksek lisans mezunu olması veya en az lisans mezunu olup belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki (2) yıl tecrübe sahibi olması gerekir.

d) Meslek Yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarındaki programların uygulamalı derslerini vermek üzere başvuracak adayların tezli yüksek lisans mezunu olması veya en az lisans mezunu olup belgelendirmek kaydıyla uygulama alanında en az dört (4) yıl mesleki tecrübe sahibi olması gerekir.

e) Birimler görevlendirilmesini önerdikleri öğretim görevlileri için alınan yönetim kurulu kararı ekine;

1) Görevlendirilmesi önerilen kişinin özgeçmişini, diploma örneğini, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, resmi kurumlarda çalışıyor ise görev belgesini, resmi kurumda çalışmıyor ise adli sicil kaydını,

2) Birime bağlı bölüm/anabilim dalı/anasanat dalında görevli öğretim üyesi ve öğretim görevlilerinin ders yükünü gösteren listeyi,

3) Görevlendirme yapılacak dersin açıldığı son üç dönemde kimler tarafından yürütüldüğünü gösteren listeyi,

(2) Görevlendirme birimlerdeki bölüm / anabilim dalı / anasanat dalı, kurulunun görüşü, birimlerin yönetim kurulunun kararı, dekanın/müdürün teklifi ile Rektörlüğe bağlı bölümlerde ise bölüm başkanının teklifi üzerine Rektör’ün onayı ile gerçekleşir.

(3) Görevlendirme teklifinin Rektör tarafından uygun bulunmaması halinde en uygun öğretim elemanı ilgili birimin yönetim kurulunca o dersi vermek ya da uygulamayı gerçekleştirmekle görevlendirilir.

(4) Yükseköğretim Kanunu’nun 31 inci maddesi hükümlerine göre Üniversite dışından yapılan görevlendirmelerde bir öğretim elemanının görevlendirilmesi Üniversitemiz birimlerinde bir dönemde toplam en fazla on (10) saat/hafta olabilir. (Ancak ilgili birimlerin gerekçeli önerisi ve Rektör’ün onayı ile görevlendirme saati yükseltilebilir.)

(5) Uzman öğretici, usta öğretici ve öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer devlet memurları, ilgili kurumların/birimlerin izni ve Rektör’ün onayı ile haftada on (10) saati geçmemek üzere Devlet Memurları Kanunu’nun 89’uncu maddesi ve Yükseköğretim Kanunu’nun 31’inci maddesi uyarınca ders vermek üzere görevlendirilebilirler.

(6) Bu görevlendirmelerde; Üniversiteye bağlı birimlerde görev yapan öğretim üyeleri ile Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde tez danışmanlığı görevi olan öğretim üyeleri emekliliğe ayrılmaları halinde, emekliliğe ayrıldığı tarihten sonraki eğitim öğretim yılı akademik takvim yılı sonuna kadar ve tez danışmanlıkları görevleri bitimine kadar yukarıdaki şartlar aranmaz.

Öğretim elemanlarının diğer yükseköğretim kurumlarına görevlendirilmeleri

MADDE 7 - (1) Yükseköğretim Kanunu’nun 31‘nci maddesi veya 40/a maddesine göre, haftalık ders yükünü dolduramayanlar, diğer birimlerde veya aynı şehirdeki başka yükseköğretim kurumlarında lisansüstü danışmanlık da dâhil haftada on (10) saati geçmeyecek şekilde, ilgili birimin teklifiyle Rektör tarafından görevlendirilebilir. Ders yükü içindeki çalışmalar karşılığında ek ders ücreti ödenmez. Haftalık ders yükünün üstünde başka bir yükseköğretim kurumunda görevlendirilen öğretim elemanlarına görevlendirildiği kurum bütçesinden ek ders ücreti ödenir. (2) Yükseköğretim Kanunu’nun 40/b maddesine göre, ihtiyacı olan üniversitenin isteği ve kendi arzusu üzerine ve ilgili yönetim kurullarının görüşü, Rektörün önerisi ile Yükseköğretim Kurulu tarafından, istekte bulunan üniversitenin birimlerinde en az bir (1) eğitim-öğretim yılı için görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilen öğretim üyesine, Yükseköğretim Kanunu’nun 40/d maddesi uyarınca, Üniversitede ders ve lisansüstü tez danışmanlığı görevlendirilmesi yapılmaz ve bu öğretim üyelerine ek ders ücreti ödenmez.

Öğretim elemanlarının Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Topluluklarındaki yükseköğretim kurumlarında görevlendirilmeleri

MADDE 8 – (1) Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Topluluklarındaki Yükseköğretim Kurumlarından resmi davet alan öğretim elemanlarına, üç (3) yılı aşmamak ve bütün özlük hakları saklı kalmak üzere ilgili birimin teklifi, Üniversite Yönetim Kurulunun kararı ve Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile aylıklı izin verilebilir. Bu şekilde görevlendirilen öğretim üyesine, Yükseköğretim Kanunu’nun 40/d maddesi uyarınca, Üniversitede ders ve lisansüstü tez danışmanlığı görevlendirilmesi yapılmaz ve bu öğretim üyelerine ek ders ücreti ödenmez. Devam etmekte olan tez danışmanlıkları ana bilim dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile bir başka öğretim üyesine devredilir.

Öğretim elemanları ders yükü ve ek ders ücreti ödeme

MADDE 9 - (1) Maaş karşılığı haftalık ders yükü, öğretim üyeleri için on (10) saat, öğretim görevlileri ve okutmanlar için 12 (on iki) saattir. Öğretim elemanları, haftalık ders yükünün dışında gerek kadrosunun bulunduğu gerekse diğer yükseköğretim kurumlarında, güz ve bahar yarıyıllarında mecburi ve isteğe bağlı olarak, ek ders ücreti ödenmek kaydıyla ders verebilir. Mecburi ve isteğe bağlı dersler ile diğer faaliyetler için haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla öğretim elemanının toplam olarak ücret karşılığı verebileceği ek ders; normal örgün öğretimde en çok yirmi (20) saat, ikinci öğretimde ise en çok on (10) saattir. Buna göre öğretim elemanlarının toplam ders yükü ve ek ders saatleri (saat/hafta) aşağıda belirtilmiştir.

 

    Normal Örgün Öğretim II. Örgün Öğretim  
Unvan Maaş Karşılığı Haftalık Ders Yükü Haftalık Mecburi Ek Ders Yükü İsteğe Bağlı Ek Ders Yükü İsteğe Bağlı Ek Ders Yükü Haftalık Toplam Ders Yükü
Prof. Dr. 10 2 18 10 40
Doç. Dr. 10 4 16 10 40
Dr. Öğr. Üyesi 10 8 12 10 40
Öğr. Gör. 12 12 8 10 12

 

(2) Yaz ve yarıyıl tatillerinde yapılan eğitim-öğretim faaliyetleri için ödenecek ek ders ücretinin tespitinde, haftalık ders yükünü doldurmuş olmak koşulu aranmaz. (

3) Rektör, rektör yardımcısı, dekan, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokul müdürlerinin ders verme yükümlülüğü yoktur. Başhekimler, dekan yardımcıları, enstitü yüksekokul ve meslek yüksekokul müdür yardımcıları ve bölüm başkanlarının haftalık ders yükü, yukarıda belirtilen yükün yarısı kadardır. Rektör, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürlüğü ile bölüm başkanlığına, Kanununda belirtilen şekilde ve usulüne uygun olarak yapılan vekâleten görevlendirmeler haricinde, söz konusu görevlerin vekâleten (geçici olarak) yürütülmesi halinde ders yükü muafiyeti ve indirimi uygulanmaz.

(4) Yükseköğretim Kanunu’nun 31’nci maddesi uyarınca ders saati ücreti karşılığında öğretim görevlisi olarak görevlendirilenler için haftalık ders yükü zorunluluğu aranmaz.

Haftalık ders yükü denklikleri

MADDE 10 - (1) Haftalık ders yükünün hesabında bilfiil, bizzat bulunmak ve yapmak şartıyla aşağıdaki denklikler esas alınır. Öğretim elemanın eğitim - öğretim faaliyetleri teorik dersler ve diğer faaliyetler olmak üzere iki grupta toplanır.

(2) Her bir dersi (uzmanlık alan dersleri dâhil) sadece teorik veya sadece uygulama olarak kategorize etmek mümkün olmadığından ve bazı derslerin hem teorik hem de uygulama bileşeni bulunabileceğinden derslerin içerikleri ve teorik/uygulama bileşenleri Üniversite Senatosunca belirlenir ve Üniversite kataloglarında duyurulur.

(3) Tıpta Uzmanlık Tüzüğü uyarınca Üniversitemizin Tıp veya Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde yürütülen uzmanlık eğitimlerinde, uzmanlık dalları eğitim ve müfredat komisyonlarınca belirlenen müfredata uygun olarak anabilim dalı akademik kurulunca belirlenen ve fakülte yönetim kurulu tarafından onaylanan haftalık ders programı esas alınır.

a) Teorik Dersler: Haftalık ders programında yer alan, günü, saati ve yeri belirlenmiş, öğrenciye hitap eden, öğretim elemanının aktif olarak katıldığı eğitim - öğretim faaliyetleri olup, her ders saati bir ders yüküne eş değerdir. Bu dersler önlisans, lisans ve lisansüstü (yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, sanatta yeterlik) düzeyde açılabilir. Benzer tez konularında çalışan lisansüstü öğrenciler için ilgili yönetmeliklere uygun olarak açılabilecek uzmanlık alan dersleri de yukarıdaki koşulları sağlamak kaydıyla bu kapsamda değerlendirilir. Uzmanlık alan dersleri, tez önerisinin Enstitü Yönetim Kurulunca onaylandığı tarihte başlar ve Enstitü Yönetim Kurulunun öğrencinin mezuniyetine karar verdiği tarihe kadar devam eder. Bu dersler yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edebilir.

b) Diğer Faaliyetler: Teorik dersler dışındaki tüm eğitim- öğretim faaliyetlerini kapsar.

1) Haftalık ders programında günü, yeri, saati belirlenmiş, öğrenciye hitap eden, öğrencilerin aktif olarak katıldığı uygulamalı dersler ile teorik derslerin uygulamalarının ve laboratuvar, tıbbi ve cerrahi klinik uygulamaları, seminer ve diğer benzeri faaliyetlerin her ders saati bir ders yüküdür.

2) Bitirme ödevi, bitirme projesi, diploma projesi, proje ve staj raporu değerlendirme ve benzeri eğitim, öğretim faaliyetlerini yöneten öğretim elemanları, öğrenci sayısına bakılmaksızın toplam 2 saat /hafta uygulamalı ders yükü yüklenmiş sayılır.

3) Lisansüstü eğitimde (yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, sanatta yeterlik) tez danışmanlığı, her bir öğrenci için, bir (1) saat/ hafta ders yüküdür. Ancak bir öğretim üyesinin lisansüstü eğitim tez danışmalıklarından kazanabileceği azami ders yükü on (10) saat/ hafta'yı geçemez. Lisansüstü eğitim tez danışmanlığı, öğretim üyesinin (ders saati ücreti karşılığı ders görevi verilen emekli öğretim üyeleri dâhil) öğrencinin yönetim kurulunca tarihte başlar ve ilgili yönetim kurulunun öğrencinin mezuniyetine karar verdiği tarihe kadar devam eder.

4) Bir yarıyıl içinde yapılan her ara sınav karşılığı olarak derse kayıtlı öğrenci sayısına göre;

 

Öğrenci Sayısı Ders Yükü
1- 50 1 saat
51- 100 2 saat
101- 150 3 saat
151- 200 4 saat
201 ve daha çok 5 saat

 

ders yükü sınavın yapıldığı haftanın ders yüküne aynen eklenir.

5) Ara sınavlar için öngörülen yük her bir dersin ara sınavı için haftada beş (5) saati aşamaz. 6) Laboratuvar, uygulamalı dersler, güzel sanat ve beden eğitimi derslerindeki öğrencilerin yarıyıl içindeki faaliyetlerinin değerlendirilmesi de ara sınav olarak kabul edilir.

Ek ders ücreti

MADDE 11 - (1) Ek ders ücreti ödemelerinde haftalık ders yükü dikkate alınır

(2) Ek ders ücreti, haftalık ders yükü sınırını aşan teorik dersler ve diğer faaliyetler için ödenir. Kısmi statüde bulunanlar dâhil öğretim elemanlarına normal örgün öğretimde en çok yirmi saate kadar, ikinci öğretimde ise en çok on saate kadar ek ders ücreti ödenir. Bir öğretim elemanı hem normal örgün öğretimde, hem de ikinci öğretimde görev alıyorsa en çok otuz (30) saate kadar (yirmi (20) saati normal öğretim, on (10) saati ikinci öğretim için olmak üzere) ek ders ücreti ödenir. Ders yüklerinin tamamlanmasında ve ek ders ücretinin hesaplanmasında, öncelikle normal örgün öğretimde verilen ders ve faaliyetler dikkate alınır.

(3) Teorik dersler dışındaki faaliyetlerin haftalık ders yükünün tamamlanmasından sonraki kısmı ek ders ücretinin hesabında dikkate alınır. Ancak, haftalık ders yükünün tamamlanmasında ve ek ders ücretinin hesabında, teorik dersler dışındaki faaliyetlerin haftalık en fazla on (10) saatlik kısmı dikkate alınır, toplam on (10) saati aşan kısım için ek ders ücreti ödenmez.

(4) Yaz ve yarıyıl tatillerinde yürütülen eğitim-öğretim faaliyetlerinde ders yükü zorunluluğu aranmaksızın; sadece normal örgün öğretimde görev alan öğretim üyelerine en çok otuz (30) saate, öğretim görevlileri ve okutmanlara otuz iki (32) saate, hem normal örgün öğretim hem de ikinci öğretimde görev alan öğretim üyelerine de en fazla kırk (40) saate, öğretim görevlileri ve okutmanlara kırk iki (42) saate kadar ek ders ücreti ödenebilir.

(5) Ara sınavlar için öngörülen yükten doğan ek ders ücretleri, yalnızca ara sınavların veya ara sınav yerine geçen değerlendirmelerin yapıldığı hafta için ödenir. Ek ders ücretinin hesabında, bir yarıyılda bir ders için yapılan ara sınavların en fazla dördü dikkate alınır ve aşan kısmı için ek ders ücreti ödenmez.

(6) Eğitim programlarının veya derslerin blok halinde uygulandığı durumlarda, faaliyetler bir yarıyıllık süreye yayılarak ek ders yükü hesabı yapılır.

(7) Üniversitemiz Tıp Fakültesinin 4, 5 ve 6’ncı sınıfları, konservatuvar, yabancı dil, resim, beden eğitimi ve spor, müzik eğitim programları, laboratuvar, staj, uygulamalı dersler ve tıbbi ve cerrahi klinik uygulamalar, bitirme ödevi, bitirme projesi, diploma projesi ve benzeri çalışmalar hariç olmak üzere, aynı ders veya faaliyet birden fazla öğretim elemanı tarafından yürütülüyorsa dersin veya faaliyetin haftalık ders yükü ve ek ders saatleri görev alan öğretim elemanlarına bölünerek hesaplanır.

(8) Eğitim-öğretim niteliğine göre sınıfların aşırı kalabalıklığı ve/veya fiziksel olanakların yeterli olmaması nedeniyle teori ve/veya uygulamadan oluşan bir ders, birim bölüm başkanının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulunun kararı ile birden fazla şube halinde açılabilir. Bu takdirde, ayrı ayrı vermeleri kaydıyla, bu dersleri veren öğretim elemanlarının her birine dersin öğretim programındaki haftalık teorik ve uygulama saati ders yükü ve ek ders saati olarak aynen uygulanır.

(9) Eğitim programlarının uzaktan eğitim yöntemi ile yapılması durumunda, faaliyetler eş değer haftalık ders yükü hesabı yapılarak değerlendirilir.

(10) Öğretim elemanlarına geçici görev, sevk, rapor ve izinli olmaları gibi nedenlerle haftalık ders programında belirtilen gün, saat ve yerde ders verme görevlerini yerine getirememeleri halinde anılan mazeretlerin bitiminden sonra vermek istedikleri dersler ve yürütülen faaliyetler için, birim yönetim kurulunun ders programlarının tespitinde takip ettiği usul ve esaslara göre kararlaştıracağı telafi programı gerekir. Birim yönetim kurulunun haftalık ders programında yapacağı değişiklik gereğince belirlenen tarihteki hafta esas alınır. Herhalde alınacak ek ders ödemeleri haftalık ek ders ödeme sınırlarını aşamaz.

(11) Hafta ve bayram tatili, yarıyıl ve yaz tatillerinde veya normal çalışma saatleri dışında yürütülen uzmanlık alan dersleri, tez danışmanlığı, ara sınavlarla ilgili faaliyetler için zamlı ek ders ücreti ödenmez.

Sınav ücreti

MADDE 12 - (1) Dersi veren öğretim elemanına, her ders için ayrı ayrı olmak üzere, yarıyıl ve yılsonu genel sınav dönemlerinde sınav ücreti ödenir. Ara sınavlar ve bütünleme sınavları için sınav ücreti ödenmez.

(2) Sınavın, dersi veren öğretim elemanı tarafından yapılmaması halinde sınav ücreti ödenmez.

Diğer hususlar

MADDE 13 - (1) Haftalık ders yükünün tamamlanmasında ve ek ders ücretinin hesaplanmasında sırasıyla; normal örgün öğretimde verilen teorik dersler ve diğer faaliyetler, daha sonra ikinci öğretimde verilen teorik dersler ve diğer faaliyetler dikkate alınır.

(2) 2547 sayılı Kanun’un 40/a maddesi uyarınca görevlendirilen öğretim elemanlarının ders yüklerinin tamamlanmasında ve ek ders ücretlerinin hesaplanmasında; sırasıyla bağlı bulundukları fakülte veya yüksekokulda normal örgün öğretimde verdikleri ders ve diğer faaliyetler ile görevlendirildikleri yükseköğretim kurumlarında normal örgün öğretimde verdikleri ders ve diğer faaliyetler daha sonra bağlı bulundukları fakülte veya yüksekokulda ikinci öğretimde verdikleri ders ve diğer faaliyetler ile görevlendirildikleri yükseköğretim kurumlarında ikinci öğretimde verdikleri ders ve faaliyetler dikkate alınır.

Yürürlük

MADDE 14 – (1) Bu Yönerge Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 – (1) Bu Yönerge hükümlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü yürütür.